Besyo ile Spor Bilimleri Fakülteleri arasındaki farkı anlayabilmek için ilk önce bunların yapısından bahsetmek gerekir.Günümüzde yeni fakülteleşmeye gidilsede önceden bu üniversitelerin hepsi Besyo’ydu yani yüksekokuldu daha sonrasında bazı yüksekokulların fakülteleşmeye gidilerek isminin değişmesi ile ortaya spor bilimleri fakülteleri çıkmıştır.Yani verilen eğitim, bölüm ve dersler de herhangi bir değişiklik olmamıştır. Olan değişiklik sadece mezuniyet belgesinde yüksekokul yerine fakülte yazmasıdır.Genel olarak anlatacak olursak birisi yüksekokul birisi fakülte yüksekokullar müdürlük ile yönetilirken fakülteler dekanlıklar ile yönetilmektedir.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ( Besyo) belirli bir alanda eğitim-öğretim verebilen bir kurum iken Spor Bilimleri Fakülteleri adından da anlaşılacağı üzeri bilimsel alanlarda çalışmalar yapabilen bu çalışmaları yayınlayabilen ve kendisine yeni birimler bağlayabilen bir kurum olma özelliği taşımaktadır.
Aslında ikiside arkadaşlar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu yani besyo ile Spor Bilimleri fakülteleri(Sbf) arasında en azından sizler açısından bir fark yoktur. Bu fark yalnızca üniversitelerin kendi içlerindeki işleyiş tarzlarındaki değişikliktir.Yukarıda da bahsettiğimiz gibi birisi dekanlık ile yönetilirken birisi müdürlük ile yönetiliyor yani yetki artırılması veya sınırlandırılması da diyebiliriz.
Evet arkadaşlar buna öncülük eden Türkiye'nin önemli üniversiteleri artık besyo yerine yerini sbf’ye yani Spor Bilimleri Fakültelerine bıraktı bile gelecek yıllarda diğer üniversitelerin besyo bölümlerininde Spor Bilimleri Fakülteleri olması artık an meselesidir ve çalışmalarına başlanmıştır. Bizim de istediğimiz zaten bütün besyo’ların bir an önce fakülte olmasıdır. Çünkü bütün okuyan öğrencilerimizin fakültelerde mezun olmasını istiyoruz. Bunun nedeni toplum tarafından besyo’ların yanlış bilinmesidir. Toplumun geneli Beden Eğitimi Bölümünü 2 yıllık olarak biliyor olması hem besyo okuyanları hemde bu bölümün hocalarını rahatsız etmektedir. Toplumun bu konuyu yanlış bilmesinin başlıca nedeni de Besyo yani Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu sonundaki yüksekokulu ifadesidir. Halk tarafından oluşan algıya göre yüksekokulu kelimesi 2 yıllık üniversite eğitimini, fakülte kelimesi de 4 yıllık üniversite eğitimini oluşturmaktadır. Besyo’ların Sbf’lerle yer değiştirmesi demek toplumda da bulunan yanlış algının önüne geçilmesini sağlayacaktır. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Eğer yazımızı beğendiyseniz lütfen beğenip yorum yazınız.
Kullanılan Kısaltmalar;
SBF = Spor Bilimleri Fakültesi
Besyo = Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Besyo Özel Yetenek Sınavlarına Katılmak İçin Gerekli Olan Her şey Haberimizde.
2022 yılında barajın kalkması ile besyo kazanmakta ne gibi değişiklikler bekleniyor.
BEDEN EĞİTİMİ: Vücut sağlığını güçlendirmek ve psikolojik sağlığı korumak amacıyla araçlı ya da araçsız olarak yapılan hareketler bütünüdür.
Üniversitenin belirlediği TYT (1. Sınav) baraj puanını geçen herkes özel yetenek sınavına başvuru yapabilir.
Besyo Hazırlık Kurslarında dikkat etmeniz gerekenler neler?
Pilyometrik Antrenman Nedir?
Hentbolun Türk ve Dünya Sporundaki Yeri
Spor Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar!
Kemik-Yük Dengesi Nedir?
Kışın Spor Yapmanın Faydaları
Fitness Nedir?
Sporda Doğru Bilinen Yanlışlar!
Everest'e Tırmanmak!
Spor Nedir?
Ankara Hacettepe Üniversitesi 2020 özel yetenek sınav kılavuzu açıklandı!
İzmir Ege Üniversitesi 2020 özel yetenek sınavı takvimi açıklandı!
Ankara Lokman Hekim Üniversitesi 2020 özel yetenek sınavı kılavuzu açıklandı
Malatya İnönü Üniversitesi SBF 2020 Özel Yetenek Sınav kılavuzu açıklandı!
Ülkemizin bulunduğu bu zor süreçte bizde besyo düşünen kardeşlerimizin
2020 YKS BAŞVURU KILAVUZU YAYINLANDI !