Çoğu insana göre bahar ve yaz aylarının verdiği enerjiyle spor yapmak daha keyifli ve eğlencelidir. Fakat havalar soğumaya başladığında spor yapan insanların sayısında ciddi bir düşüş olur. İnsanlar genellikle evlerine kapanıp kışın getirdiği huzuru tercih ederler.
Halbuki insan vücudu hareketsiz kalmaya nazaran soğuk havalarda daha fazla yağ yakıyor ve vücudun zinde kalması için enerji depoluyor. Nasıl mı?
Genellikle insanlar tarafından fazla kilo olarak düşünülen ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan yağ moleküllerinin amaçlarından biri de vücudu soğuğa karşı korumaktır. Bu durum kışın spor yaparken veya en basitinden yürüyüşe çıktığımızda vücut sıcak kalmak isteyerek yağları daha aktif kullanır. Bu nedenle yağ yakımı kışın yaz aylarına göre daha hızlı gerçekleşir. Soğuk havada hareket etmek yağ yakmayı hızlandırarak fazla yağlardan hızlıca kurtulmaya yardımcı olur.
Ayrıca kışın spor yapmak kış güneşinden faydalanıp vücudun D vitamini alması açısından büyük önem taşır. Kışın spor yapan birinin uzun süre hareketsiz kalan vücudu açılır ve kasları tekrar aktif hale gelir.
Kapalı alanların ve şehrin kirli havasına maruz kalan bedenin oksijence zengin temiz hava almasına imkân sağlayan şey yine spor yapmaktır.
Kayak, snowboard gibi en çok tercih edilen kış sporları vücudun adrenalin hormonu salgılamasının yanında mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormonu salgılamasına da yardımcı olur.
Emir Duman | instagram @eemirduman