Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu(Besyo) sınav sistemi genellikle özel yetenek sınavları ile alınır. Bu sınavlar yeni sınav sistemi ile birlikle TYT sınavının temmuz ayında açıklanacağından dolayı Temmuz’un sonunda başlayacaktır. Bu yeni sistemle birlikte öğrencilerin hazırlık süreci biraz daha uzun bir zamana yayılmıştır. Bu öğrenciler için bir avantaj olabilir. Besyo kazanmak için yapılması gereken, iyi bir hazırlık süreci geçirmekten geçmektedir. Öğrenciler ortalama 4 ile 8 ay arasında bir hazırlık süreci geçirmektedir. Bizce bir öğrencinin minimum 6 ay maksimum 10 ay hazırlık süreci geçirmesi gerekmektedir.
Besyo kazanmak için kursa gitmek gerekir mi?
Genel hatları ile anlatacak olursak kursa gitmeden de kazanan öğrencilerin olduğunu görmekteyiz fakat bu öğrenciler genellikle sporun alt yapısından gelmiş ve gitmek istediği üniversiteyi iyi analiz etmiş öğrenciler olduğunu görmekteyiz.Yinede genel olarak kursa gitmeden hazırlanan öğrencilerin sadece %10 ,%20’yi geçmediği görülmektedir. Besyo’ya hazırlanmak sadece 2 dakikalık bir sınava hazırlanmak değildir. Besyo’ya hazırlanmak gitmek isteğiniz üniversitenin şartlarını ve bu üniversiteye sizin fiziksel olarak uygunluğunuzun birleşmesi ile kazanılacak bir bölümdür. Örn. Gazi üniversitesi ile İstanbul üniversitesini baz alırsak bir öğrencimizede x dersek x’in fiziksel özelliklerini hesaplayarak hangi üniversitenin özel yetenek sınavlarında başarılı olacağını ve kazanma yüzdelerini ortaya çıkarabiliriz. İste tam da bu yüzden kursa gitmek gerçekten önemli bir işlevdir.
Besyo Hazırlık Kursları Ne İşe Yarar ?
Besyo hazırlık kursları öğrencileri üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna (Besyo) = Spor Bilimleri Fakültelerinin (SBF) özel yetenek sınavlarına hazırlık aşamasıdır. Besyo hazırlık kurslarının en önemli görevi öğrencilerinin özelliklerini ve kişiliklerini iyi analiz edebilmektir. Bunun nedeni bilindiği üzere tek bir bölümden oluşmamakta, kendi içerisinde de 4 bölüme ayrılmaktadır. Kişilerin fiziksel ve kişiliksel özelliklerini analiz eden kurs antrenörleri ve yetkilileri öğrencilerin hangi bölümü seçmesi gerektiği konuşunda onlara yardımcı olmaktadır.
Örn: liderlik özelliği olmayan bir kişinin spor yöneticiliği okuması gibi
Kurslar ayrıca kişilerin fiziksel özelliklerini de çok iyi tanımlayarak öğrencileri girmesi gerektiği üniversiteleri belirlerler.Besyo hazırlık kurslarının farkı tam olarak burda ortaya çıkmaktadır. Hazırlanmayan bir öğrencinin çok iyi TYT puanı olduğunu düşünelim normal hızlarda ve dayanıklılığınında normal olduğunu düşünelim burda iyi bir kurs o normal düzeydeki öğrenciyi geliştirip aynı zamandada başarılı olabileceği üniversitenin özel yetenek sınavına götürürken, iyi olmayan bir kurs hocası tek tip antrenman ile öğrencilerinin hepsini baraj puanı yeten kazabilecek kazanamayacak bütün öğrencilerini sınavlara götürürler ve öğrencileri mental ve fiziksel olarak yorup kazanabileceği üniversiteyide kazanamamasına neden olurlar.
Besyo hazırlanırken nelere dikkat etmeliyim?
Kurs seçimi belkide bundan sonraki yıllarda hayatınızı etkileyecek en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü seçeceğiniz kurs hem sizin hem de geriye kalan hayatınızın temel taşlarını oluşturacaktır.Kurs seçiminiz iyiyse sizi üniversiteye kavuşturabilir.Aksi halde kazanma olasılığınız olduğu halde kazanmanızı olanaksız hale de getirebilir.
Besyo Hazırlık Kursu
Besyo hazırlık kursları seçerken genel olarak dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Ama bunlardan önce bu hususları anlayabilmek için okumak istediğiniz bölümü iyi tanımanız gerekmektedir. Besyo bilgiler olarak amacımız öncelikle sizlerin okumak istediğiniz bölümü iyi tanımanıza yardımcı olmaktır. Besyo hazırlık kurslarında dikkat etmeniz gereken unsurları sizler için derledik.
1-Kursun yasal bir kurs olup olmadığı: Arkadaşlar besyo hazırlık kurslarıyla ilgili bir yönetmelik olmadığı için her sene binlerce hazırlanan öğrenci madur olmaktadır.Bunun sebebi ise üniversiteye yeni girmiş öğrencilerin herhangi bir bilgi ve deneyimi olmaksızın kurs açma hevesidir. Tabiki de ön çalışması olmadan açılan kurslar 1 veya 2 sezonda kepenklerini kapatıp ortadan kaybolmaktadır.
2-Kursun yönetici ve antrenör kadrosu
3-Antrenör kadrosunun bilgi ve deneyimi
4-Antrenman alanlarının kalitesi:
Arkadaşlar bu kısımda olmazsa olmaz unsurlardan bir tanesidir.Kursun size ne kadar yakın veya uzak olduğu önemli değildir.Önemli olan kursun alanının kalitesidir.
5- Antrenmanda kullanılan materyallerin yeni kullanılabilir ve belirli kurallara uygun olması
6- Antrenmanların sistemli olması
7- Kurs belirli bir periyod sisteminde mi ilerliyor yoksa gelişi güzel antrenmanlar mı yapıyor
8- Kurs kaç alanda branş antrenmanı veriyor
9- Kurs size bir yetenek taraması yapabiliyor mu
10- Kursun kendine ait ölçüm cihazları mevcut mu (örneğin; fotosel ,kronometre, salon v.b.)
12- Antrenör sayısı
13- Kurs sizinle beraber sınava geliyor mu
14- Kursun bir yasal sözleşmesi var mı
15- Kursun antrenman alanları dışında kendisine ait bir alanı var mı yani resmi bir kurum mu ( ofis veya spor salonu )
16- Kurs size hayali mi konuşuyor yoksa gerçekçi mi (örneğin; garanti veren kurslar vardır bu biraz önce bahsettiğimiz piyasaya yeni bir oluşum içerisine girmiş besyo kurslarıdır.Arkadaşlar kesinlikle itibar etmeyiniz sonu hayal kırıklığı ike son bulur.)
17- Kurs ücreti
Arkadaşlar burda kursun ücreti derken o kursun ücretinin pahalı olup olmasından bahsetmiyoruz.Burda bahsettimiz kursun aldığı ücret karşılığında size vadettiği şeyler
(Örneğin; kurs belirlerken kursları pahalı-ucuz diye ayırt edersek, ucuz olan eğer size pahalı olan ile aynı antrenman saati, aynı kalitede alan ve antrenör sayısı vaad edip gerçekleştirebilecekse elbetteki tercih edebilirsiniz.Fakat bu genelde görülmemektedir.Peki bu durumda pahalı olan kursamı gidelim, hayır arkadaşlar ikisinede gitmeyin.Gitmeniz gereken kurs yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz önüne alarak baktığınızda sizlere bunları sağlayabilecek ve sadece hakkını talep eden kurslara gidin)