KOORDİNASYON PARKURU
1. İstasyon Denge: Aday, yaklaşık yerden 105 cm yüksekliğinde, 5 metre uzunluğunda ve 10 cm enindeki denge tahtasına çıkar (Bayanlar için denge önüne kasa konulacaktır). Aday denge tahtasının tamamını kat ederek bu istasyonu tamamlar. Her aday bu istasyonu kat ederken denge tahtası üzerinde başlangıç ve bitiş için işaretlenmiş alanlara basmak zorundadır. Aday denge tahtasından düştüğü takdirde ya da işaretlenmiş alana basmadan geçtiği takdirde tekrar indiği bölgeden denge tahtasına çıkış yaparak istasyonu tamamlar. İstasyonu tamamlayan aday diğer istasyona geçer.
2. İstasyon Futbol Topuyla Kaleye Şut:. Erkek adaylar yaklaşık 3 m, bayan adaylar 2 m uzaklıktaki çizginin gerisindeki 2 adet, kasadaki 4 adet (toplam 6 adet) topla sırayla şut atar. Minyatür kaleye sağ ve sol ayakla birer tane isabet yapıncaya kadar atış yapılır. Atışın tamamlanması (sağ ve sol ayak 1’er adet) veya Topların bitmesi (6 adet) durumunda aday koşarak diğer istasyona geçer.
3. İstasyon Çift ayak sıçrama: Aday, 40 cm yüksekliğinde, 30 cm eninde ve 3.60 m uzunluğundaki bankın yanında bulunan başlangıç dairelerinden birisine çift ayak bastıktan sonra 5 kez sağa ve 5 kez sola olmak üzere toplam 10 kez çift ayak sıçrama hareketi yapar. Tek ayak sıçrama veya adayın hareketler sırasında düşmesi durumunda o hareket sayılmaz. Aday sayıma uymadan devam etmesi durumunda diskalifiye edilir. İstasyonu tamamlayan aday diğer istasyona geçer.
4. İstasyon Hentbol Atışı: Hentbol topuyla yaklaşık 6 m uzaklıkta bulunan Hentbol kalesinin sağ ve sol üst Köşelerinde bulunan 50 cm çapındaki deliklerden top geçirme atışı yapılır. Aday, çizginin üzerinde bulunan 2 topun birini istediği üst köşeye diğerini de diğer üst köşeye isabetli atış yapmaya çalışır. İsabet olmaması halinde kasada bulunan 6 yedek toptan birini alır. 50 cm çapında oluşturulmuş çemberlerin içine, istediği köşeden başlayarak sol ve sağ üst köşeye, kale atışı yapar. Sol üst köşeye isabetli 1 (bir), sağ üst köşeye isabetli 1 (bir) kale atışı yapabilen aday diğer istasyona geçer. Topu çemberden geçiremeyen aday toplar bitene kadar atış yapmaya devam eder. Aday top bitmesi halinde bir sonraki istasyona geçebilir. Atışlar omuz üzerinden yapılacak olup alttan yapılan atışlar kabul edilmeyecektir. Alttan atış yapmaya Israr eden adaylar diskalifiye edilir.
5. İstasyon Basketbol Topunun Engel Aralarında Sürülmesi (slalom) ve Yere çarptırılarak (Baunce) Pas: Aday el yardımı ile basketbol topunu engeller arasında dripling (7 adet engel arası top sürme) yaparak geçirir. Topla beraber adayında engeller arasından geçmesi gerekir. Hareket sırasında engeli deviren aday engeli yerine koyar ve hata yaptığı yerden harekete devam eder. Aday hareketin bitiminde basketbol topunu 150 cm yüksekliğinde, 120 cm eninde ve 51 cm çapında deliği bulunan yaklaşık 2 m uzaklıktaki alandan baunce pası yaparak topu geçirir. Topun geçmemesi halinde atış tekrarlanır. Atış geçtiğinde geriye kalan 9 m’lik alan sprint ile bitirilir.
Koordinasyon Parkuru İle İlgili Açıklamalar:
Koordinasyon parkurunda hata yapan adaylar parkurda bulunan görevliler tarafından ihtar edilir. Beceri parkurunda yer alan istasyonlarda hata yapıp bu hatayı düzeltmeden koşuya devam eden ya da istasyonu kasten atlayan adaylar bu parkura girmemiş olarak değerlendirilir ve beceri parkurundan “0”(sıfır) puan almış kabul edilir. Hatalar: a. Tek ayak sıçrama veya hareketler sırasında düşme, b. Denge tahtası üzerinde başlangıç ve bitiş için işaretlenmiş alanlara basmamak, denge tahtasından düşmek, c. Futbol‘da sağ ve sol köşelerden birine isabetli atış yapılmaması, atış çizgisinden şut çekilmemesi. d. Hentbol ‘de sağ ve sol kalelerden birine isabetli atış yapılmaması, atış çizgisinden atış yapılmaması. e. Basketbol ‘da slalom bölümünde dikmelere çarpılarak devrilmesi veya basketbol topunu hedefe pas atamama.
NOT: Koordinasyon parkuru ile ilgili ölçümler yaklaşık ölçümler olup sınav komisyonu tarafından sınav öncesi değiştirilebilir. Sınav esnasında kasten yavaş davrananlar ve çok zaman kaybedenlerin testi hemen sonlandırılacaktır.
Sınav Sistemi
Öğretmenlik&Yöneticilik Bölümü için Koordinasyon Antrenörlük Bölümü için Branş sınavı vardır.
Bölümler Kontejan
Beden Eğitimi Bölümü |
40 Erkek 20 Bayan |
Antrenörlük Bölümü |
40 Erkek 20 Bayan |
Antrenörlük Bölümü 2 |
40 Erkek 20 Bayan |
Yöneticilik Bölümü |
25 Erkek 15 Bayan |
Yöneticilik Bölümü 2 |
25 Erkek 15 Bayan |
Baraj Puanı
Öğretmenlik&Yöneticilik 210 Antrenörlük 180 MS&SL150
Kimler Düşünebilir
Koordinasyon Parkuru iyi YGS Puanı Normal olan adaylar Antrenörlük Bölümünde ise Branşı iyi olan adaylar düşünebilir.