Genel Fiziksel Performansın Ölçülmesi: 100 m sürat koşu testi tüm adaylar için 1.ön eleme aşamasıdır. 1. ön eleme aşamasında uygulanacak olan 100 m koşu testinde bayan adaylar 16.20 sn ve altında, erkek adaylar 13.20 sn ve altında koştuklarında başarılı sayılır. 100 m sürat koşu testini belirlenen sürede başarıyla geçen adaylar 800/1500 m koşu testine katılmazlar ve sınavın diğer aşamalarına (beceri-koordinasyon testi ve branş sınavı) devam ederler.Birinci (1.) ön elemede başarısız olan adaylar 2. ön eleme aşamasına katılırlar. 2. Ön eleme aşamasında uygulanacak olan 800 m koşu testinde bayan adaylar 3 dk. 25 sn ve altında, 1500 m. koşu testinde erkek adaylar 5 dk 20 sn ve altında koştuklarında başarılı sayılır. 2. ön eleme aşamasında başarılı olan adaylar sınavın diğer aşamalarına (beceri koordinasyon testi ve branş sınavı) katılırlar.
(2.) ÖN ELEMEDEN DE BAŞARISIZ OLAN ADAYLAR ÖZEL YETENEK SINAVINDAN ELENİR VE SINAVIN DİĞER AŞAMALARINA KATILAMAZLAR.
100 m sürat koşu testi (Kampüs Futbol Sahası Atletizm pisti) Bu test, 100 metrelik bir parkurda başlangıç ve bitiş çizgileri arasındaki mesafeyi kat etme süresini ölçer. Fotoselli elektronik kronometre ile ölçülen değer dijital ekranda adaylara ve velilere izlettirilir. Sırası gelen aday giriş fotoselinin önünde bekler. Aday, numarası dijital ekranda göründükten sonra hazır olduğu anda çıkış yapar ve fotoselli kronometre çalışmaya başlar. Aday 100 m sonundaki varış fotoselinden geçmek zorundadır. Bu fotoselden geçtiği anda fotoselli kronometre durur ve adayın derecesi saniye cinsinden kaydedilir. Herhangi bir nedenle varış fotoselinden geçmeyen, kendi kulvarı dışında koşan ve görevlilerin uyarılarını dikkate almayan adaylar diskalifiye edilir ve bu testten elenir. Sürat koşusu testi için her adayın 1 (bir) hakkı vardır.
800/1500 m koşu testi (Kampüs Futbol Sahası Atletizm pisti) Bayan adaylar için 800 m, erkek adaylar için 1500 m koşu mesafesini kat etme süresini ölçer. Adaylar gruplar halinde çıkış çizgisinde toplanır. Elektronik sinyalle birlikte adaylar koşuya başlar. Bitiş çizgisini geçen her adayın derecesi ayrı ayrı saniye cinsinden kaydedilir. Adayların bu test için 1 (bir) hakkı vardır.
Sınavın ikinci Aşaması (Puanlama Aşaması)Bu aşama beceri koordinasyon testi ve spor branşı sınavından oluşmaktadır. Bu Aşamaya, Ön Elemeyi Geçen Adaylar ile, Milli Sporcu Belgesine Sahip (A, B Veya C) Milli Sporcu Kontenjanından Müracaat Edenler Girecektir.
Beceri-Koordinasyon Testi (BKT) Sınav yeri, Kampüs 75. Yıl Kapalı Spor Salonudur. Sınav; minderde düz takla, denge letinde yürüyüş, duvara basketbol topu atıp tutma, bank üzerinde sağa sola çift ayak sıçrama ve atlama beygirinden geçiş hareketlerinin arka arkaya yapıldığı bir parkuru tamamlama süresini kapsar. Aday teste başladığı anda fotoselli kronometre çalışır. Test minderde düz takla ile başlar. Düz takladan sonra denge aletine çıkan aday aletin sonuna kadar koşar/yürür. Aday denge aletinden düşerse yeniden düştüğü yerden ( denge tahtasının üzerindeki numaralı / işaretli yerden) koşmaya/yürümeye devam etmelidir.Denge aletinden inen aday önceden kutu içine yerlestirilmiş olan basketbol topunu alarak duvardaki hedefe 5 kez topu atıp tutar. Hedefe vuruşlar elektronik olarak sayılır. Topu tutamayan ve hedef dışına vuran aday topunu tekrar alarak atışına devam eder. Burada önemli olan adayın topu duvarda asılı olan hedefe 5 kez vurmasıdır. Aday 5 isabetli vuruştan sonra topu kutu içerisine koymak zorundadır. Daha sonra cimnastik sırası üzerinde çift ayakla 5 kez sağa ve 5 kez sola sıçrayan aday ( ellerini sıçrama tahtasına dokundurmadan ) hazır olan atlama beygiri üzerinden atlayarak hızla parkurdan çıkar. Atlama beygiri bayan adaylar için yan yerleştirilir. Tüm beden atlama beygirinin üzerinden geçmek zorundadır. Erkek adaylar için atlama beygirinin üzerinden geçerken bacaklar iki yanda olabilir. Atlama beygirinin üzerine ayak tabanlarıyla temas edilirse hatalı geçiş kabul edilir. Aday tekrar doğru geçişi yapmak zorundadır. Testin başında ve sonunda yer alan fotosele bağlı kronometre adayın parkuru tamamlama süresini belirler. Sonuçlar dijital ekranda adaylara ve velilere izlettirilir. Bu teste her adayın 2 kez katılma hakkı vardır. 2 kez katılan adayların en kısa süresi test sonucu olarak kaydedilir. İkinci hakkını kullanmadan salonu terk eden adaylar 2. hakkından vazgeçmiş sayılır. Test esnasında görevlilerin uyarılarını dikkate almayan adaylar diskalifiye edilir ve bu testten sıfır (0) puan alırlar. Erkek adaylar için 30:00 saniyenin üzeri, bayan adaylar içinse 40:00 saniye üzeri sıfır (0) puandır. Dereceler saniye cinsinden kaydedilir. Kendi aday numarası sırasında sınava girmeyen aday tekrar teste alınmaz. Beceri koordinasyon puanının Özel Yetenek Sınavı puanı (ÖYSP) içerisindeki oranı % 50?dir. Yerleştirme puanı (YP) hesaplama şekilleri (Bkz. VI. SINAV SONUÇLARININ PUANLANDIRILMASI) bölümünde açıklanmıştır.
Konya Selçuk Üniversitesi
Sınav Sistemi
3 Aşamalıdır. 1. Aşama Ön Eleme 100m Koşu ve 1500 E 800 B Koşusu vardır.2.Aşama Branş 3. Aşama Koordinasyon. Rekreasyon Bölümünde Branş yoktur.
Bölümler Kontejan
Beden Eğitimi Bölümü
|
24 Erkek 16 Bayan 10 Milli
|
Antrenörlük Bölümü
|
18 Erkek 10 Bayan 10 Milli
|
Antrenörlük Bölümü İ.Ö.
|
18 Erkek 10 Bayan 10 Milli
|
Spor Yöneticili Bölümü
|
22 Erkek 12 Bayan 4 Milli 2 Engelli
|
Spor Yöneticili Bölümü İ.Ö.
|
22 Erkek 12 Bayan 4 Milli 2 Engelli
|
Rekreasyon Bölümü
|
20 Erkek 16 Bayan 4 Milli
|
Baraj Puanı
200 Puandır. SL 180 Puandır. MS 150 Puandır.
Kimler Düşünebilir
Branşı iyi olan YGS Puanına güvenen adaylara önerilir. Rekreasyon Bölümünde Branş olmadığı için YGS puanına güvenen adaylara önerilir.